tisdag 26 april 2011

Mot Messina

Mot Messinasundet
Lördag 09.11 Pelle
Gårdagen var en riktig regndag med rätt kraftig vind från fel håll Vi åt en god middag på fina krogen. Jag gick runt och tog farväl av lite olika människor för denna gång.
Väckning av morgonpigge Janne klocka 07. Vi gick direkt över till tankbryggan och tankkillen kom 8. Vi fick i ca 170 liter.
Nu passerar vi de sista öarna i den Sardinska skärgården. Ca 330 M till Messina.

Kl 21.00 (Calle) 
Just gått av kvällspasset. Nu nästan helmörkt men horisonten kan anas. Rullig gång för motor i grov dyning. Litet storsegel uppe dämpar möjligen något. En lång, grå dag med regn mest hela tiden. Hade dock en härlig segling för fullt ställ på min förra vakt 09-12. Senare fick vi reva alla segel och hade problem med storens inrullningslina som hoppat av. Pelle fick åla sig fram till masten och vinscha in seglet där. Inga problem, smidig som han är. Sedan 16-tiden har vi dock gått för motor. Vi försöker ta oss österut för att komma närmare Italien där det ska blåsa mindre. Som sagt under segel är detta som en stor jolle på 15 ton! Livlig och rolig att styra trots enkla cruisingsegel. Höll nyss på att köra på en delfin som sprätte upp alldeles framför båten, låg kanske och sov. Strax innan jag avgick fixade Janne kaffe och en marmeladmacka som satt bra. Ibland svårt att veta om man är sjösjuk eller bara hungrig. Skickligt av J att koka vatten i den stora 5-literspannan och sen sikta och hälla det i termosen, en liten skvätt åt gången...det mesta utanför...

23:57 Pelle
Går på mitt nattpass. Nu har sjön lagt sig och vi har lugn motorgång....anar några lanternor på vår babordsida. Vi har drygt 200 M till vulkanön Strombolis. Nu en yogurt.
Söndag 01:16 Sitter och försöker klara ut om vi klarar tidplanen. Vi behöver rätta vindar annars blir det svårt. Får nya väderuppgifter iMessinasundet. Just nu gör vi bra fart (drygt 7 knop) med stöd från utrullad genua. Vi har väldigt trevligt under dagtid då alla är igång. Båten sköter ju sig själv för det mesta så idag har vi kurat under Sprayhooden och biminin (vi satte upp den i Maddalena) i regnet. Den här dagen har liknat en trist Svensk sommardag.....regn och kyligt. Som Calle skrev hade vi fin segling under ca sju timmar.

Söndag 03-06 (Calle)
Natten gick hän,det grydde till dag och de seglade ständigt...upp steg den rosenfingrade Eos över Calabriens vindränkta berg. Dock ser vi inte dessa berg ännu på länge då vi ligger så långt ute, mitt i Tyrenska havet. Det är lite av Volvo Ocean Race över den här seglingen när vi i svarta natten dundrar fram i 8 knop med kölvattnet sprutande som en fontän med både motor och full genua som drar. Vi fick en helt oväntad NO bris på 7-9 m/s som ger bra skjuts. Lite kusligt i mörkret men halvmånen blänker i de söndertrasade molnen där stjärnor börjar titta fram ibland.

Söndag 06-09(Janne)
Bästa passet. Ser fram mot soluppgången. Ännu har vi inte sett det blå medelhavet. Grabbarna sover och båten gör god fart. Min enda insats blir att justera kursen 10 gr på autopiloten för att behålla vind i seglen. Anar solen strax före 7 men fortfarande Så molnigt att den inte når fram. Det förefaller bli den första riktigt varma dagen under vår havsresa så här långt.Pelle kommer upp vid niotiden utan väckhjälp. Vi dricker en kopp kaffe. Nu så lite sjö att man kan ta en helkroppstvagning. 

16:06 Pelle
Calle gjorde en god pasta rätt med ingredienser......(ja ni vet ju min matlagningskompetens). Den avnjöts i sittbrunnen och skepparn bestämde att till anrättningen skulle kvarvarande matlagningsvin inmundigas i för ändamålet tillgängliga plastglas. 
Vi har ff i stort sett plattvatten och har nu dryga 100 M till första vulkanön. Ser svårt ut att hinna till dieselmacken före stägningsdaxs i morgon...vi hare bra.

17:00 Calle
instämmer i att vi hare bra, varmt och skönt i sittbrunn trots motvind, läser och njuter av medelhavets azurblåa färg som visar sig nu i kölvattnet.

19:59 Pelle
Nu ökar vinden från fel håll tyvärr men vi har ännu så länge fin gång. Enligt våra gribfiler ska vinden öka nu under natten så det kan bli lite stampigt. Pratade med dottern och ev kommer hennes Tomas med pappa ner och seglar med mig om jag får två veckor med Futuran...kul.

måndag 25/4 kl 00.30 Calle
I princip gått mot ön Stromboli för motor med vinden rakt mot, ca 7 m/s. Vi upplevde ett märkligt fenomen i mörkret där det i kölvattnet virvlade upp liksom svagt lysande glödlampor i olika storlek. Dessutom lite glittrande mareld. Glödlamporna är troligen nån sorts manet. Vid 23:30 ökar vinden till 10-11 m/s och vi kan inte fortsätta i samma riktning utan att stampa sönder båten. Beslutar falla av ner mot Sicilien, faktiskt precis Cefalu dit jag skall återvända om en månad. Stoppar motorn och seglar fint med enbat genua ca 6 knop. Ska försöka koja nu.

01:03 Pelle
Vi gör fin fart mellan 7 och 8 knop. Båten går mjukt och fint i sjön så länge vi håller ca 50 grader...närmare vindögat börjar hon stampa i den växande sjön....hon är ju platt i fören. Janne har vakten.

14:43 Pelle
Misstag av kapten vid vägvalet inatt. Vi skulle ha gått mot Italienska fastlandet istället fä mot secilien Hur vi än har burit oss åt har vinden vridit emot oss. Är nu på väg till en okänd hamn på secilien....hoppas det fungerar

21.06 Pelle
Vi ligger nu i hamnen Portoroso och hade stormvindar de sista timmarna...och vi hade få alternativ....det är definitivt en de mest jobbiga seglingar jag gjort....tur det blev med Calle och Janne....nog om detta...

Det är ett riktigt lyxställe vi hamnat på (1000kr per natt och då ingår naturligtvis inte el och vatten)....allt är inhägnat och det är en rätt surealistisk värld vi får se genom att betala hamnavgiften...kul att ha sett detta helt inhägnade område "från insidan" och att känna att även om vi va stormrika skulle det inte vara något för oss men efter denna segling duger även en lyxhamn i en pseudovärld.... nu äre väderprognosen som gäller för de mästkommande dygnen...

Tisdag morgon 26-04 (janne)
Med lite perspektiv på seglingen från La Maddalena kan man summera|: Varken Pelle eller Calle har varit med om så mkt vind och sjö under en segling. själv har jag inte seglat och har inget att jämföra med. Trots styv kuling, stormvindar ,och allt mittemot , nattsvart natt och elfel mitt uppå allt kändes det lungt och stabilt.
Slutligen trevligt att komma i hamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar