lördag 30 april 2011

500M på drygt tre dygn

Tisdag 17:35 Pelle
Vi blir kvar här i lyxhamnen idag...det är den ökända Siroccon som vi varit med om. Vi upptäckte när vi skurade båten att gul sand från öknen någonstans i Afrika låg i små drivor på däck. En 65 fotare med knäckt bom kom just in från det upprörda havet. Vi har fixat ett litet och ett lite större problem. Båda elorienterade.... vi har nu 12 voltsladdning igen till alla våra apparater och framförallt har vi ordnat så att autopiloten fungerar igen...och vi fixade detta alldeles själva!!!
Nu ska vi gå på lyxkrogen och äta gott. Vi startar tidigt imorgon. Janne väcker oss som vanligt vid sju och tankstället öppnar åtta....sedan ut på havet igen...
Alla ni fruar som väntar oroligt på era (temporärt) sjöburna män...bör gå upp på berget och spana över det stormiga havet någon gång mitt i natten mot söndag.

Mot Grekland

Onsdag 14:24 Pelle
Är nu mitt i Messinasundet. Som vanligt fullt med båtar och nu även en och annan segelbåt. Vi kom iväg strax efter åtta efter tankning....lungt vatten...lite regn...Prognosen vad den nu är värd säger att vi får lite hårdare vindar fron nordost under torsdagsdygnet men sedan lätta vindar hela vägen.

Torsdag 09:13 Pelle
Har nu ca 150 M kvar till de första Grekiska öarna. Vi har seglat i tolv timmar.....bidevind och mellan 6 och 7 knop. Vi kan inte hålla upp direkt mot målet utan ligger ca 15 grader för lågt. Lite si och så med sömnen för alla. Vädret molnigt och vi har haft regn under perioder. Våra saltstänkta kläder torkar inte riktigt i den fuktiga luften. Nu hoppas vi på fotrsatt goda vindar så vi sparar diesel och eventuellt han klara oss utan tankning innan Corintkanalen.

12:41 Pelle
Janne har återigen lagat god mat i den burkiga sjön...ett lagat mål varje dag oavsett väder...respekt...:) 123M till första öarna.

19:22 Pelle
Nu är vi Noaks ark....ca 15 småfåglar sitter kurande under sprayhoden....dom kom när vi var mer än 90M från närmsta land. Vi får ha nergångsluckan stängd för dom får gärna lifta med inte inne i båten
Måste ge B45an lite upprättelse. Vi har nu seglat hela vägen sedan vi lämnade Messina och hon är snabb och uppför sig fint. Hon ska seglas inte dunka motor i motsjö som ju tyvärr tidsschemat ofta tvingar oss till. Knappt 80M till öarna.

20:50 Calle
Ska strax avlösa Pelle på hans vakt. Äter en yoghurt med banansmak. Äntligen kan man röra sig i båten utan att krypa, kräla eller halka omkring då sjön börjat lägga sig...lugnare sjö, makligare vatten och vid horisonten lycksalighetens ö...Vi ska in mellan Zakintos och en annan ö norr därom. Dessa överfarter är som maratonlopp eller vasalopp även om jag aldrigt gjort någondera men jag föreställer mig att det gäller att påverka den mentala inställningen, att när man tycker att man borde vara framme men egentligen har man bara gjort halva sträckan och att då hitta positiva saker att fokusera på.

Pelle. Så sant Calle så sant

Torsdag 21-24 Calle
Nattsvart ute, svårt att se var horisonten går. Ibland känns det som att vi störtar utför en brant backe ner i avgrunden... Vi rusar fram i 7,4 knop med fullt ställ i en stadig N vind och kör även motor på 1300 varv. Inga fartyg men stjärnorna börjar synas och ibland undrar man om det är en stjärna eller fartygslanterna man ser. Vi är som Noaks ark dessutom...ca 15 svalor ligger och sover under sprayhooden. Måste smyga för att inte väcka dom. Vi hade sällskap av dom hela dan, att dom flyger så långt ut från land.

Fredag 05:29 Pelle
Nu är vi i sundet mellan Sakintosh och en annan ö. Vi gå för motor med stöd av segel och har nästan plattvatten mellan öarna. Nu ska vi in i. Den långa viken som leder till Corintkanalen. Får se om vi går direkt eller stannar till i Patras. Det beror dels på dieseltillgång dels om Janne måste av där för att hinna med sitt flug.

06-09 Calle
Dessa eolska öar stiger upp ur det blanka solglittrande havet som nybadade sjöjungfrur...hoppsan...istället kommer Janne upp nyduschad och fräsch som en riktig sjöbuse.

14:41 Pelle
Två timmar till stora bron.....varmt och somrikt och vi är banne mig värda det....alla nyduschade och tvättade tidigare saltvattenindränkta kläder hänger på tork...Janne är den enda med sidenkalsonger...:)
Vi räknar med att vi har diesel som räcker hela vägen till Lavrion så vi tuffar på inatt och hoppas vi kan komma igenom Corintkanalen under natten.

22:51 Pelle
Ca två och en halv timme till inloppet på kanalen....ska bli spännande att gå den i mörker...får se hur länge vi få vänta på passage.
Den här etappen är den enskilt längsta jag gjort hittills. Knappt 500M. Vi startade onsdagmorgon och (som det ser ut nu) kommer vi fram lördagförmiddag. Tre dygn. Det ger en snitthastighet på drygt 6,9 knop!!!! Det har också varit en fin etapp med segling i ett dygn och sedan dagens fina väder och behagliga motordunk genom den långa "fjorden" in till kanalen. 
Sitter och funderar på fortdättningen i sommar. Vi har en segling i slutet på maj den tar vi och sedan har det kommit in tre nya båtar. Det innebär med resor förseningar mm att jag skulle bli borta ca en och en halv månad under juni/juli. Tveksamt Har ett ettårigt barnbarn som jag knappt känner ännu och min Treåriga Teo som jag saknar så att det gör ont ibland pluss Svensk sommar och vänner mm. Kanske ta en av de återstående tre transportern någon gång i juli. Får prata med coscipper Joss och Andreas på Navigare.
Just nu är det lite av bokslut i huvudet avseende tre intensiva månader i mitt liv med många och starka upplevelser. Faktiskt t o m större än jag väntade mig. Behöver mina lediga veckor för att sortera  lite det som hänt.
Just nu i den sommarjumma natten är havet alldeles blankt och ljusen från byarna på bägge sidor blänker i vattnet. Janne och Calle sover.
Lite senare....haft ett gäng delfiner som stannade länge och hoppade runt båten....är säker på att det var deras sätt att säga "bra jobbat Pelle".......

Lördag 04:42 Pelle
Har nu passerat kanalen och går för motor mot Egina för att sedan vika av lite mot Tempelviken och så sista biten upp till Lavrion.

Framme Lavrion 11:30!!!

2 kommentarer:

  1. Ååå pappa, kom hem nu! Båtarna finns kvar där nere... Kom hem och hämta lite kraft, kärlek och energi! Puss Lisa

    SvaraRadera
  2. Du har rätt min kloka dotter. Vi tar majseglingen sen kommer jag bem....:)

    SvaraRadera