onsdag 25 april 2012

I Portugal

Hej igen!
Det blir av förklarliga skäl inland lite sporadiskt med bloggandet. Kommer nu att göra som vi gjort tidigare transporter att det skrivs lite eftersom under dygnseglingarna som sedan klistras in i bloggen när vi har internetkontackt. Ska också försöka bli bättre på att lägga in bilder som jag måste göra från iPhonen.....ni får gärna lägga in kommentarer då blir vi gladare....:)

Onsdag den 25/4
04:10.....Seglet kom på måndagseftermiddag och hissades på sin rulle. Väderprognosen  gynnsam för tisdag och vi kom i säng i bra tid för tidig start. Kom iväg vid åtta och hissade revad stor för att stötta genom sundet förbi den beryktade udden Tarifa som lär ha kulingstyrkor upp till tre hundra dagar per år!! Vi hade rakt västligt och motorseglade genom sundet. Vid Tarifa ökade det till 10-12 m/s men sjön var relativt modest.

Resten av dagen har sett ut som som den gjort i stort sett hela resan så här långt. Vinden RAKT emot och dryga 10 m/s. Vi har hittills bara haft knappt 7 timmars segling med akterlig vind och nu längtar vi efter sydliga vindar vilket i och för sig inte är vanliga efter Portugals västkust. Ett mindre haveri på lazyjackpåsen gör att vi kommer att gå in i Vilamoura för att få detta fixat. Mats flyger hem för att jobba någon/några veckor. Så Petter och jag räknar med att vara på sjön igen under torsdagen. 

Det är skapligt behagliga temperaturer även på nätterna än så länge...får se hur det ser ut längre norrut. Återigen måste jag säga att hon (båten) rör sig behagligt i sjön trotts motsjön på ca 2 meter och det är inga problem att sova i akterhytterna under våra friskiften. Mats har trimmat in radarn så att den nu är enklare att tolka. Vi har naturligtvis haft mycket trafik genom Gibraltarsundet men nu när vi går mot Algarvekusten är det inga båtar på radarn inom 6 M.

Ca 83 M till Villamora.

07:13
Ännu en soluppgång. Den första för mig på Atlanten. Vi har ff vinden på näsan men nu nere i 7-8 m/s och vi gör bra fart (5,7 knop i snitt sista timmen) för motor. Väderinformationer på vår navtex som vi äntligen fått ordning på talar om fortsatt lätta nordvästlig vind som sedan ska övergå i sydväst långsamt ökande till 6-7 beufor (14-17 m/s). Dom uppgifterna gäller Portugals sydvästspets och kommer nog inte att beröra oss i dag. Vi hoppas dock på en vindvridning så vi äntligen får några timmars segling. Gränserna för prognosen är dock lite otydlig så vi får väl se. Nu ut och titta på solen...:)

08:03
Att vi nu går en kurs på drygt 300 grader innebär att vi för första gången är på väg norrut. Fram till Gibraltar var vi på väg från Sverige men nu är det riktning hemåt!. Nu har farten minskat eftersom det igen är uppe i drygt 10 m/s igen rakt emot. Vi håller dock kursen mot villamora. 62 M kvar....

12:47
Vinden har lagt sig och vi tuffar på i sex knop med 2300 varv på motorn. Nu bara 36 M kvar och vi bör komma fram i dagsljus. Villamora var jag i en vecka i oktober med Folke som tittade på begagnade båtar. Gillar stället fast det är en turistfälla. Har sovit tre timmar på "båtvis" dvs den bästa sömnen jag vet. Nu knoppar Mats bort några distansminuter och Petter slappar i sittbrunnen.

Vi har köpt 15 burkar korv som resermat........med betoning på reserv.....smakar urk!!

Framme i villamora...klockan 19. Riktigt fint sista biten. Nu middag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar