torsdag 19 april 2012

Gibraltar

Söndag kl 23.29
Vi passerar nu den sydostligaste udden av Spanien. Starten från fina Cartagena gick vid niotiden och vi har haft en synnerligen omväxlande dag med först en fin segling på halvvind/bide med 10-14 m/s. Sedan lungt men med en hel del regn och t o m hagel. Våra väderinformationer stämde dåligt då vi skulle få lugna vindar. Sedan nya kulingvindar och nu nästan rakt på nosen. Vi hårdskotade storen och stöttade med motorn. Hon gick väldigt stadigt och fint. 

Ett skeppsråd bestämde att vi fortsätter trots den hårda sydliga vinden eftersom den enda hamnen inom räckhåll är dålig vid sydlig vind. Sen har vinden återigen gått ner och nu tuffar vi på i skvalpig sjö.

Strategin är att gå till Almerimar för att tanka och bunkra lite mat och sedan ut igen för ytterligare ett dygn på havet. Om nu gribbfilerna stämmer (vindprognosen) kan vi då nå Gibraltar under tisdagen. Våra tre gästgastar Ronny, Sverker och Micke har flyg som går på onsdag. Men ni vet planer gäller inte alltid när man är på havet.

Sverker gjorde en fin pasta med tonfisk och som vanligt med den här besättningen är det mycket surrande.

Nu ligger den upplysta spanska solkusten som ett pärlband på styrbordsidan och nu är vi inte längre på väg från Sverige.

Jag sitter nu och skriver vid navigationsbordet och för första gången med en radarskärm framför mig. Intressant att se alla stora fartyg som i natten passerar oss på babordsidan just nu i en trafikseparationsson. 31 M till Almerimar.

Några ord om Båten. Hon väger 12 ton och det märks för hon går väldigt stabilt i det relativt hårda vindar vi haft stundtals under dagen. Att hon är rymlig är ju inte så konstigt med 47 fot och "bara" tre kabiner. Sittbrunnen sväljer alla sex utan problem även i hårt väder.
02:35
Nu ca 16 M till Almerimar och motorgång i lätta vindar. Som vanligt första natten är jag trött. Det tar några dygn att komma in i rytmen vid dygnetruntsegling. Snart ska jag väcka Mats.

Måndag 19.19
Framme vid ett ställe som heter Motrill. Nu middag återkommer.

Torsdag 15.25 - Gibraltar 
Vi kom fram hit vid niotiden igår. Men först lite om de senaste dagarna.
Våra ambitioner att hinna till Gibraltar redan på tisdagkväll grusades av hårda vindar från väst. Så vi gick till ett ställe som hette något och släppte av killarna som sedan tog en taxi till Malaga och sedan flyg hem på onsdagsmorgon.

Det har varit himla trevligt med vår stora besättning. Allt från positiva S som närmast kontinuerligt hoppade jämfota av upphetsning när vi stötte på delfiner, M's funderingar om han verkligen var sjösjuk eller inte och R's lugna fyndiga påpekanden när han inte skötte jobbet med ständiga telefonsamtal med inkopplad hörsnäcka...TACK grabbar för en minnesvärd vecka.

Efter att ha landsatt grabbarna gav vi oss iväg mot Gibraltar. Det blev en rätt trist resa med rak motvind hela tiden och med styrkor mellan 10 och som topp byar på 18 m/s.. Vi såg gibraltarklippan i mer än 12 timmar. En sträcka på knappa 70 M tog mer än ett dygn....speciellt sista biten in mot sundet med motström och ett virrvarr av olika vågor från alla håll. Det var skönt när vi pressade oss förbi klippan. Vi han precis se henne i dagsljus. Sen trevade vi oss fram till den nya hamnen i mörker och sedan en snabb intkeckning, en riktigt god redarmiddag på fina krogen....sen 12 timmars sömn.....

Idag har "vi" skurat båten (som vanligt blir jag befriad....vet inte vad det beror på....kan vara att jag bara klarar bloggskrivning och att koka ägg...). Vi har tagit ner genuan och den är på väg till ett segelmakeri i Malaga för översyn.

Det är lite andaktsfullt att sitta här och skriva med den sägenomspunna Klippan i fonden. Vi blir kvar här till Lördag då väderprognosen ser bra ut för att passera sundet och börja svänga lite norrut mot Portugal.......vi mår väldigt bra och är en stark besättning.....glömde igår tog jag min första dusch i kulingvindar....
PS
Vi kommer att lägga ut bilder med hjälp av Petters dator som klarar det bättre ån jag lyckas med Paddan...DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar