tisdag 8 mars 2011

Fjärde transporten

Efter "sedvanlig" fin tripp med snabbtåget från Paris till Marsielle är vi nu på plats i Prt Napolion igen. Vi ska ta en B 45 till gmail och Kjell ska med en Oceanis 43 till Split. Trolig avgång sent ikväll eller tidigt imorgon....
Fjärde transport en

Onsdag den 9/3 kl:12.18
Pelle
Vi kom iväg från Port Napolion i gryningen. Vinden från igår har lagt sig och vi tuffar sakta ut genom den smala muddrade utfarten. När vi kommer ut på havet har även sjön lagt sig och vi har till en början en svag bidevind så vi hissar seglen och naturligtvis stöttar vi med motorn....det är ju transportsegling....Nu har vi knappt två dygn till fina Magdalena igen. Prognosen säger svaga vindar så det lär bli mycket motor. Pratade med Anton i Lavrion om han kunde sms:a om Chorintkanalen är reparerad efter den lilla jordbävningen som drabbat området. Annars får vi gå runt Peleponesus. Anton berättade att de hade SNÖAT i Lavrion imorse!!! Tur vi har värmare på denna B 45....Dick har nu vakten...

Hade nyss en skräckupplevelse. Satt inne vid navigationsbordet och lyssnade på musik i hörlurarna när jag ser ut genom ruffluckan hur en mast närmar sig bara 10 meter från oss.....det var Kjell som närmade sig för att få över en gasoltub eftersom dom saknade gasol!!!

Det verkar ha kommit in fler nya båtar så det kan bli någon extratransport framöver. Futuran är nu sjösatt i Lavrion....ska bli kul att se henne igen. Efter seglingar med betydligt större båtar kommer vår stora 40 fotare antagligen nu att kännas som liten sak..

Joss 9/3 14.20

Vaknade nyss efter en timmes slummer av en viss hungerkänsla. Kom på att det fanns kall grillad kyckling i kylskåpet. Gjorde två ostmackor och avnjöt kycklingen tillsammans med en delikat heiniken. Mums .Dick har vakten och jag är ledig till kl 18.00.Inte en vindpust och solen värmer i sittbrunnen. Men det är bara solen som värmer .Luften är kall..Konstigt att det är så kallt i Mars här.
Hoppas det svänger. Vi har alla haft hurven (betyder småfrusna) i oss under en längre tid .Nu skall jag sätta mig och läsa.

Pelle 17.05
Lungt hav. Skönt under sprayhoden i lä och med eftermiddagssolen in från aktern. Resten av besättningen sover. Joss och jag har nu seglat i nästan en och en halv månad förutom avbrotten med flyg och tåg till nya transporter. Med denna resa blir det nästan 3 500 distansminuter....som en jämförelse är det ca 2 300 distans över Atlanten. Vi är nog lite lätt utseglade och det blir bra med lite ledigt längre fram. Vår kompisbåt ligger snett framför oss nu med två nya besättningsmedlemmar.

Joss 20.00

Mörkret har fallit men en vacker fullmåne skiner i aktern. Grabbarna sover och jag har vakten. Fick först besök av delfinstim som hoppade och lekte framför stäven. Läckert när dom blir röda och gröna av lanternornas sken. En kvart senare fick jag besök av en liten pippifågel av onämnbar art som verkade lite vilsen. Ser Teams 2 s båts lanternor i aktern.,Jag vet vet inte om jag inbillar mig men det känns som om det blivit lite varmare. Pratade idag med min gode vän Martin Edberg som skall komma ner och segla till Kroatien på nästa etapp. (han skulle köpa en stock snus LD portion vit som finns billigaste på Berghemskiosken och eventuellt ta med sig en mobiltelefon pga mina är trasiga.) Som vanligt så kan vi inte ge raka besked vilket datum det blir. Vi har ungefär 8-12 dagar till Lavrion i Grekland ( beroende på om dom lagat Corintkanalen)och sedan skall vi ta oss tillbaka till Marseille. Allt beror på väder och vindar..Hörde just att det är vår fint väder i Umeå
med sol och dagsmeja. Undrar om blommorna på Nygatan har vuxit upp genom snön som de brukar
på våren när vårsolen värmer upp innergården. Tänker litegrann på min mysiga etta därhemma och vad glad jag är åt den. Har jag lite hemlängtan ,jo lite har jag nog det och det är väl bara som det ska va. Hur kul det ska bli när jag kommer hem att få gå in till min granne(min son Eric och min svärdotter Frida) och kramas lite och dricka kaffe. Se på spåret med Eva. Bråka lite med min kompis Curt och dra ihop en trädgårdsfest på Nygatan med mina vänner..Det blir väl någon gång i slutet på maj eller början på Juni. Beror lite på hur många båtar vi skall transportera..Pensionärslivet är hårt och tufft.

Pelle 10/3 00.12
Har just avlöst Dick som tagit en macka och gått till kojs. Fantastisk stjärnhimmel och lugnt hav med bara lite gammal dyning kvar. Vi gör ca 6,5 knop på våra 1800 motorinkörningsvarv. Läser Joss inlägg och har lite samma känsla....den är bra...Nu dags för lite ”antaktsstämning” i sittbrunnen under stjärnhimlen med en kopp kaffe.....146 M kvar.

Pelle 09.08
Nu 80 M kvar. Vi kommer nu för tredje gången komma in i La Madalenas skärgård i mörker. Kall morgon som vanligt och ff helt stilla hav. Duschat innan jag gick på vakten...det är ff en lyxupplevelse att kunna duscha varmt i en båt. Vi har haft svårt att hitta WiFi i Magdalena men gör ett nytt försök imorgon....och nu frukost..:)

Joss 10/3 13.30

Strålande sol .Nu åker kläderna av .Vi sitter alla tre i sittbrunnen och tittar på det kavlungna havet med en nästan oljig yta. Förvånansvärt hur detta lugna vatten kan förändras till ett rytande inferno.
Det är dessa kontraster som gör seglarlivet så fascinerande. Bortglömt är de kalla och blöta dagar vi tidigare haft .Nu njuter vi bara och låter sola smeka våra lekamen (vad heter det i pluralis)
Till middag idag har vi bestämt stekt korv av olika sorter och spagetti med lite gisch i (nått rött en burk). Beräknas vara framme i La Magdalena vi 24 tiden i kväll.

Joss
12/3 Marsmånden som vi trodde skulle vara kärlekens och shortens tid visade sig vara hård vind och regnit väder(20 m/s ).Vi anlände till La madelena in förrgår och seglade mot Sicilien i går.Vind och vågor gjorde att vi beslöt attt vända tillbaka till vår favorithamn och inte utsätta oss för havets krafter.Ett bra beslut Siroccon blåser varm men väldigt hårt och regnet öser ner och enligt portpolis så blir vi liggande här i två till tre dagar innan det lungnar ner sig.Vi kommer att utnyttja dessa fridagar till att sätta oss oss på en lokaklbuss och åka vi vet inte vars(också norrländska).Just nu sitter vi i en varm salong och dricker en god jous(försökte få veta hur jouise stavas men med två dyslektrikr kunde inte hjälpa mig.

6 kommentarer:

 1. Hej Pelle ni ser ut att ha det bra. Här har vi nu fått en underbar årstid..vårvinter. Härligt med sol och takdropp. Sköt om er. Ingela.

  SvaraRadera
 2. Hoppas ni den här gången får en välförtjänt "söndagssegling" med mycket sol och snälla vindar. De senaste transporterna har ju bjudit på mycket av motsatsen, har jag förstått. Alltså skitväder.

  Vi här hemma vill ju inte att ni ska slita ut er på "jobbet". Ser fram emot nästa rapport – från Sardinien, kanske? Eller blir det först från Messina nånstans?

  Hur som helst: segla lugnt, hälsar ...

  Olle L

  SvaraRadera
 3. Hej på er, här blåser det kuling och solen skiner så man riktigt ser och känner hur vintern backar. Kaspian både går och kryper och verkar väldans nöjd med det. Tandsprickningen är i full gång och han är som en liten snigel som lämnar ett slemspår efter sig där han drar fram. Storebror ser väldans vuxen ut sedan han klippt av sig "solsticke"lockarna. Allt är bra på hemmafronten men vi saknar er så klart.
  Kram Liz

  SvaraRadera
 4. Ser på yr.no att solen verkar skina på de vatten ni beseglar just nu (torsdag eftermiddag, kanske i trakten av Sardinen?). Och inte blåser det så fasligt heller. Men framåt helgen väntas vind stick i stäv och hårdare blåst i Messinasundet.

  Ja ja, jag vet ju att ni har järnkoll på vädret och tillgång till mycket bättre prognoser än jag har. Men va fan ska jag skriva om, har ju redan rapporterat om takdropp i Umeå. Tilläggas kan möjligen att Bishops är sig likt, jag har kollat (men dom har förstås i er frånvaro tappat väsentligt i omsättning men det får ni rätta till när ni kommer hem). Och Björklöven förlorade gårdagens ödesmatch. Och vartannat tåg på Botniabanan är inställt. Så det är som vanligt.

  Er följeslagare på nätet,
  Olle L

  SvaraRadera
 5. Jag kommer fortsättningsvis att krydda mina kommentarer med citat typ ordspråk om segling och havet. Öppnar hårt med 3 på raken:

  "Sjöpolisens viktigaste uppgift är att se till att trafiken flyter."

  "Min fru säger att om jag åker ut och seglar en helg till så kommer hon att lämna mig. Jag kommer att sakna henne."

  "Det finns många alternativa drivmedel. Finlandsbåtarna till exempel, dom drivs med sprit."

  Det var allt för idag.

  Olle L

  SvaraRadera
 6. Det verkar som båten har spelar er ett spratt!
  - Ja, jag tror den driver med er.

  I Holmsund måste man gå på fruset vatten för att ta sig till Storstensgrundet. Men vi håller ut. Om några månader är segelbåten i havet.

  Pelle, hoppas rytmövningarna går bra. Sjunga kan du ju redan.

  Ha en oförskämt bra fjärde resa hälsar Mats

  SvaraRadera