tisdag 1 maj 2012

Till en kultplats för långseglare

Söndag kl20:08
Vi kom iväg klockan 10....gick för motor med storen som stöd. Svaga vindar och små vågor ovanpå den långa atlantdyningen från nordväst. Omväxlande segling och motorgång. Efter ca tio timmar gick vi in i en hamn för att fylla upp den diesel vi gjort av med men macken var stängd. Nu har vi haft en fin bidevind i sex knop sedan ett antal timmar. Oj vad vi tycker det skönt att få slå av motorn....!!

Fick nyss ett sms med väder från Bernt. Det ser bra ut med vinden vridande på väst imorgon och sedan vridande mot syd mot tisdagnatt. Det ser lovande ut för att kunna vara i A Coruna under onsdagen. Har pratat i telefon med ungarna, några vänner och en ungdomskärlek......:) Vi har nätkontackt rätt stor del av den här etappen. Nu antaktsstund när solen går ner....

22:20 (portugaltid)
Tyvärr ett vindskifte och vi tvingades in mot kusten med alla nät så nu dunkar jag igång motorn. Vinden är nere i ca 5 m/s så det går också lite för sakta. En dryg halvtimme kvar till Petter ska på. 

Måndag 02:12......ett nattpass....
Ff motorgång och nu behöver vi den utlovade västliga vinden som ska övergå till syd och gärna med lite tryck i så vi kan segla igen. Annars räcker inte dieseln och vi förlorar tid på att gå in mot kusten och göra ett tankningsstopp. Radarschärmen är helt tom och vi ligger 25 M utanför kusten på väg mot 1000 meterskurvan.....inga nät...! 

 03:44
Som vanligt första natten är man lite mosig. Första riktiga sömnen kommer nog nästa friskift. Sedan dygn två och framåt kommer man in i en sovrytm och är piggare. Så här mitt i natten och när man sitter ensam vid navigationsbordet framför radarn och plottern blir det en hel del mätande av distanser......beräkningar av tidsåtgång och funderande över vindförutsättningar mm. Inatt dessutom med inventering av snusförådet och beslut om viss ransonering..... 

Pratade tidigare med Thomas och bad honom beställa flyg till Turkiet första veckan i juni när "den stora eskaderseglingen" äger rum. Ser fram emot att träffa en massa trevliga människor som jag lärt känna på tidigare eskadrar med Thomas och Kerstin.....visst äre lite tomgångsprat nu....det är nog dags för en kopp starkt kaffe...

Ser några regnbyar på radarn någon M rakt framför oss. Ser också en akterlanterna som troligen är en Hollänsk båt som vi sett till och från under dagen...den syns dock inte på radarn ännu....på med regnjackan för att bevaka storseglet och vindriktning för regnbyarna ger oftast vindkantringar och ökad vindstyrka.

Regnbyn har passerat och det blev ingen direkt vindökning men kaffet han bli kallt...har dock nu en liten vindkantring till vår fördel och ska se om jag kan kräma ur någon tiondels knop med justering av storen......ja det blev nästan en halv knop...det gillar vi....:)

04:19
Ny regnby som ser ut att passera oss på styrbordsidan. Dom rör sig rätt fort....börjar bli småglad i radar men det är nog lite för dyrt tycker stämman...vi skulle behöva några sponsorer...:)

04:55 
Ja då var det passet över....som ni ser är det en del småpyssel men också tid att filosofera och tänka på ungdomsförälskelser.....nu väcka Petter som har fina soluppgångspasset.

09:03
Seglar i laber bris in mot kusten för ev påfyllning av diesel. Om väderprognoserna vi fått stämmer så ska vi kunna segla med bra fart senare idag och då behöver vi inte fylla på....vi får se och med nuvarande kurs har vi bägge alternativen. Vi är nu drygt nio grader väster om nollmedianen (41'46;153 N.....009'24;416 W)....när vi passerat Biskaya kommer vi åter att vara på den ostliga hemisfären...nu skulle det varit bra med ett vädersms men vi är för långt ute för att ha telefonkontakt.

10:48
Fin segling med fart mellan 6 och 7 knop. Kurs 43 grader. Vinden är nu nord/nord/väst ca 8m/s och om den fortsätter vrida mot väst och står sig i styrka så kan vi styra mot målet dvs rakt norrut. Hon går stadigt och fint med fullt ställ. Rätt rått och kyligt med en del regnskurar. Har två båtar föröver på radarn men långt bort.

18:32
Vi har bra gång utanför 1000m djupkurvan och om vinden står sig över natten kan vi gå direkt till coruna. 

Tisdag 00:02
De senaste fyra timmarna har vi ett snitt på 6,9 och topp på 8,8 och det med tio år gamla segel och en fyrbladig fast proppeller!!!.....vilken skillnad mot knappt två knop för motor timme in och timme ut upp mot Gibraltarklippan för en dryg vecka sedan.

0432
Petter går Av och ökat snittfarten ytterligare. Han har nu med maginalgjort familjens snabbaste pass.....detta även om pappa Bernt fick tillämpa "Berntknop"...:)

17.00
Framme i À Curuna mycket tidigare än vi beräknat. Vi har haft riktigt fina vindar från rätt håll. Vi fick en riktig tryckare vid en udde i ca en halv timme med vindar över 20 m/s. Vi hade hela stället uppe och fick jobba för att reducera ytan (hon har inte rullstor). När det var som värst slets livbåten ur sitt fäste. Petter fixade det med ett ental tampar men när vi var färdiga med segel och livbåt upptäckte vi att gummijollen som legat stuvad på fördeck var borta. Vi märkte inte när den försvann....

Sammanfattningsvis en riktigt fin etapp på dryga 350 M och Curuna är lite av ett etappmål som Gibraltar och Brest. Förutom försvunnen jolle så inget gått sönder trotts rätt hård segling.

 Curuna är lite av en kultplats för långseglare. Det är hit man kommer från norr när man passerat biskya och härifrån man startar när man som vi ska norrut. Vi har hunnit en promenad och en bit mat. Verkar vara en trevlig stad inne i centrum. Sitter nu i restaurangen vid marinan och smälter läget. Just nu glider en systerbåt till dolce vita in i hamnen med det sista dagsljuset.

Nu blir det lite båtfix och att invänta rätt väderfönster för överfarten. Så ett litet avslöjande......har fått för mig att redarn inte är någon internetnörd så ni behöver ju inte skvallra till honom men vi har upptäckt att redarhyttens toalett har separat dusch, finare duschhantag betydligt större toalettstol mm än den trånga, povra manskapstoaletten  Så nu smiter vi in idet allra heligaste och duschar mm. Som sagt ni behöver ju inte skvallra men om ni ända känner att ni måste så se till att redarn sitter ner när ni gör det....:)

Nu avgör vädret helt när vi ger oss iväg igen.

3 kommentarer:

 1. Det finns ju en redarfru, som kan det där med internet :-D

  SvaraRadera
 2. Hej
  Ni verkar ha haft en härlig början på ert segeläventyr och det livet ser behagligt ut på ytan men antar att det är mycket jobb också. Ha ett fortsatt bra liv och seglingar.

  SvaraRadera
 3. Det var just du Margit som inte skulle skvallra:)

  SvaraRadera