lördag 10 maj 2014

En subjektiv betraktelse av en Atlantsegling

Onsdag......Dag två:
Vi kom iväg från St Kitt vid elva tiden efter utklarering från Caribien och lite kompletteringshandling. Ett debacle dock att det inte gick att byta eller fylla vår tomma gasoltub så viss ransonering av gasolanvändning gäller. Vi fick gå för motor stor del av dagen men på Bernt pass på natten kom vinden. Vi har nu seglat hela dagen idag och med god fart och behaglig sjögång.

Det är ett rävspel att segla upp mot Azorerna. Ofta ligger stora stiltjeområden söder om ögruppen och även hård motvind när man kommer från väster förekommer ofta. Det gäller därför att "vara på rätt plats vid rätt tidpunkt för att få en bra överfart.

Vi skickar varje dag positionen till bloggen och lillebror Ola ska försöka lotsa oss fram....vilket inte blir så lätt. På La Futuras facebooksida kommer Bernts son Petter att lägga ut i var vi befinner oss dagligen.

Nu är klockan 20:36 lokal tid och jag ska lösa av Dick och har ett tretimmarspass fram till midnatt då Bernt går på. Just nu har vi behaglig segling i ca 5/6 M/S i sidan och vi loggar mellan 5,5-6 knop. Ingen besvärlig sjö.
Återkommer.....

23:41
Det är en rätt förtrollad natt. Vi går ff fint med en liten ökning av vindstyrkan och nu är farten mellan 6 och 7 knop. Vi har mareld som på läsidan av båten ibland är så stark att den lyser upp delar av båten. Vi börjar nu i slutet på dag två komma in i vaktrutiner och vi har mestadels hittills haft så lätta förhållanden att vi kunnat sova riktigt inte bara vila. Bernts middag blev en spicy korvgryta.

Jag är nu "helt förlikad" med att jag lämnar Caribien. Kanske flyger dit någon gång i framtiden men nu gäller Sverige vad gäller båtliv något(ra) år. Vi kommer att hyra ut henne ett antal veckor för att dra in lite pengar till underhåll och båtplats mm.

Vi har ett problem på våran båt. Två av oss hör dåligt. En mycket dåligt och en dåligt. Sen har vi två som pratar grumligt och med ett minimum av att artikulera. Den här kombinationen gör att det i särklass vanligaste ordet i båten är VA! Eller lite artigare "nu hörde jag inte vad du sa...." på allvar så är detta rätt tråkigt och dialogen blir rätt stapplande och ständigt avbrutna av behovet av upprepningar. Ok just nu inte så mycket att göra åt.

Det är ff varmt fast vi rör oss norrut. Det är bara härligt ute i sittbrunnen under soltaket och med den fläktande vinden men inne i båten är det rätt jobbigt mest på dagen men även nattetid. Nu vet jag att vi kommer att sakna värmen när vi kommer längre norrut. Vår värmare fungerar inte och vi får se om vi hittar reparatör när vi kommer till Europa. Av någon underlig anledning fanns det inte en enda värmarereparatör i Caribien :)

Torsdag 07:14
Natten har varit lugn och jag har sovit bra. Läser nu en "man som heter Ove"...verkar ok. Vi ska försöka få kontakt med Ola idag för att få en uppdaterad väderprognos. Vi kommer idag att passera 2 000 M strecket men nu går det inte fort. Stöttar med motorn och måste nog rulla in genuan för nu har vi ingen vind alls....kan bli en långvarig etapp...

17:06
Dagen passerat utan något särskilt. Ola kom med en rapport klockan 15 vår tid och meddelade att vi var på väg in i ett stort stiljeområde. Vi går därför nu rakt österut mot Afrika och Maoritanien....enligt Ola minst ett dygn åt det hållet sen får vi nya instruktioner. Är lite tveksam till att gå österut men vi chansar. Vi gör bra fart och har behaglig segling utan hög sjö. Grabbarna sover och jag har precis lyxat med en 2,5 liters dusch i sittbrunnen, bäddat med rena lakan och t o m mummat mig om någon lite äldre sjöjungfru dyker upp....

17:39
En båt på AIS-schärmen!! På korsande kurs. Ev ropar vi upp dom och ber om väderprognos. Den heter Varsovie och är ett segelfartyg på 30 meter på väg till Mallorca

Fredag: 11:01
Vi har väldigt lugn segling.....lite för lugn. Vår bäring är nu mot Kanarieöarna. Enligt Ola kommer vi att få problem med stiltjebälten mot Azorerna. Dessutom är vinden norr om stiltjen kraftig nordost dvs rakt emot. Så ser läget ut just nu men vi tar ett dygn insänder. Vi kommer att få ny rapport från Ola vid ett tiden och då Äfår vi se vilken strategi vi väljer dästa dygn

Vi passeras nu av ett kryssningsfartyg som byter område från Caribien till Europa. Säsongen i Caribien avslutas tydligen redan i månadsskiftet april/maj.

Ligger nu på mitt friskift och läser min FBvän Calle Hårds bok "Horan som log". Den verkar spännande och också roligt med miljöer som man känner igen.

Lördag 00:17
Nu ligger vi i de beryktade stiltjebälten som är vanligt om man går mer direkt mot målet. Nu går vi för motor troligen ett eller två dygn och hoppas komma upp där det finns vind. Om inte kan det bli en riktigt långsam överfart.

Bernt och jag har haft ett fint samtal om Futuran och hur vi ser på framtiden. Vårt ursprungsmotiv för att skaffa Futuran ihop var att när vi blir pensionärer skulle vi göra en riktig långsegling. Den fasen är nu på väg att avslutas och nu funderar vi över nästa steg. För mig är frågeställningen enkel och Bernt bearbetar frågan utifrån sitt perspektiv.

Middagen igår var lax på burk och en god potatissallad med inslag av äppelklyftor. Nu åter till Calle Hårds läsvärda bok.

20:10
Vi är fast i svagvindsområdet och det blåser mellan 3-6 M/S. Det är stor gammal sjö från någon storm norrut som gör att seglen slår och mår inte så bra så vi har gått för motor fram till klockan ett. Rapporten från Ola var inte kul. Vi kan enligt nuvarande rapporter inte vänta oss mer vind förrän på onsdag nästa vecka. I takt med att sjön la sig kunde vi börja segla igen och med den lilla vinden har vi ändå snittat 4.8 knop i rätt riktning fram till solnedgången. Då dog vinden ytterligare och nu dunkar vi motor igen. Vi har också haft några squalls med mycket regn dock ff behagligt varmt. Bernt gjorde en mustig omelett med många ingredienser...:)

Jag har läst ut Calle Hårds bok " Den leende horan" som utspelas i Umeåområdet och en provins i Indien. Tycker mycket om den. Tror också att mitt ute på Atlanten på väg från de små rikena i Caribien med alla starka intryck och nu på väg hem till vår välfungerande trygga välfärdsnation innebär i min pågående bearbetningar av alla intryck har Calles bok som också utspelas i två helt olika kulturer hjälpt till (pust...vilken mening)...Dessutom gillar jag "kärleks/vänskapsrellationen" mellan huvudpersonerna....känner igen mig:).

Nu går jag på mitt pass till midnatt.

21:08:
Dick och jag har hissat på igen. Tyvärr nu med vinden rakt i näbben så vi får falla av mot norr. Svårt med trimmet i mörker. Allt tar längre tid. Nu tillbaks till Stieg Larsson på Paddan (har väntat flera år nu för att kunna läsa trilogin på denna resa).

Söndag 06:36
Efter en rätt strulig natt med många vindskiften, regnbyar och dålig fart mot målet har vi nu en stilla bris som ger mellan 4 och 5 knop. Fågelvägen har vi nu 1653 M till Horta.

12:03
Lägesrapport skickad till bloggen. Inget nytt annat avseende vår långsamma framfart. Olas väderrapport ger inget nytt. Vind att tala om tidigast på onsdag? Vi tycker oss märka lite klimatförändring. Idag är det som en riktigt fin svensk sommardag. Behaglig temperatur och inte så fuktigt.

20:13
Närmar mig slutet på mitt kvällspass. Vi tuggar motor på ett spegelblankt Atlanten. Vi är helt ensamma. En AIS kontakt har vi haft idag. Det var en stor (30x7) segelbåt som dunkade på för motor i dryga nio knop. Beräknar att vi med våra reserver har diesel för ca 300 M kvar. Så om vi inte får vind snart så blir det till att ligga och skvalpa till den kommer. Bernts meny idag...Heinz bruna bönor med två sorters korv. Vi har bättre mat på den här atlantöverfarten....vi lär oss.

Måndag 03:42
Idag har jag gryningspasset. Samma läge vädermässigt. Trots viss frustration pga bristen på vind så märker jag att jag är bättre mentalt förberedd än jag var när vi gick över förra året. Det handlar säkert om lärdomar från i fjol och det handlar om att inte tänka så mycket i en tidsaspekt utan mer om en insats...en uppgift som ska göras och njutas av.

Det är faktiskt lite småkyligt ute i sittbrunnen nu. Dick, som sitter i sittbrunnen hela tiden på sina pass hade t o m en jacka på sig när han väckte mig. Jag gjorde min inspektionsrunda när jag gick på i kortbyxor och t-skjorta som vanligt och det var för första gången i år lite kyligt. Nu har jag krypigt in i salongen och gör bara bara korta visiter i sittbrunnen då och då. Jag har all navigationsinformation från alla instrument på paddan eller iPhonen via vårt interna WiFi-system. Det innebär t ex att jag ser en annan båt via AIS på paddan långt före jag kan se den visuellt. Nu Stieg Larsson igen.

04:56
SEGLAR.....hissat på i 3 m/s. Kan hålla ca 30 grader från mål och farten är inte mycket att hurra för men skönt att få slå av motorn ett tag.

19:19
Vi har fyllt två dunkar diesel och tyvärr åter fått gå en hel del för motor. Nu seglar vi i svag vind och det är besvärligt i den gamla dyningen som gör att vi rullar en hel del. Annars har vi som vanligt trivsamt i sittbrunnen på eftermiddagarna när alla är vakna. Kanske inte så mycket existentiella frågeställningar men vi är ju bara gubbar:)

Vi är nu nere under 1500 M till Asorerna och trots bristen på vind har vi förhoppningar om att klara överfarten på omkring tre veckor. Men det ärhavet och vindarna som bestämmer.

22:18
Dick har vakten och jag har sovit några timmar. Nu har vi haft bra segling mot målet under flera timmar. Då stiger humöret på alla och vi börjar prata om vad vi ska göra inför nästa etapp på båten och naturligtvis vad man ska äta på fina restaurangen mm. Vi har slagit av vårt kylskåp som slår på och av hela tiden. Den behöver en översyn. Det är den och värmaren som inte fungerar ok. Kylskåpet väntar vi nog med till vi kommer hem men vi kommer att göra ett försök att hitta kompetens på värmare i Horta men jag har inga större förhoppningar. Det kommer att bli kyligt längre norrut.

Tisdag 01:31
Nu har vi varit på väg i en vecka. Lite vind, mycket motor men också en del fin segling. Det har varit behagligt både med temperatur och krängning. Vi har under de sista nätterna sett mycket åskblixtar men alla långt bort.

02:50
Ska snart väcka Bernt. Vi har ff fin segling...:) dock många blixtar runt horrisonten...mår bra:)

17:42
Idag har vi kunnat segla nästan hela dagen och gjort god fart och mot målet. Vi har haft flera regnbyar och åska runt oss hela dagen. Tyvärr är både biminin och sprayhooden gamla och börjar tappa i impregneringen så vi har blivit rätt blöta. Nu har tyvärr vinden mojnat igen och vi går på låga varv för motor i gammsjön.....inge kul.

20:09
Försöker segla igen i svaga vindar och med gammal sjö som ställer till det. Vi har ni 1 315 M kvar fågelvägen till Horta.

Som jag nämnt är jag nu mentalt sedan något dygn förväntansfull att komma till Europa och framför allt Sverige igen med Futuran. Vårt Caribienäventyr närmar sig slutet och nya kanske mindre spektakulära äventyr väntar. Nu hoppas vi på fina vindar och snabb segling....

Onsdag 03:44
Vi har just fixat röran efter vår hittills värsta squall. Dessa små mycket lokala lågtryck slår till på sekunden. Oftast ökar vinden bara lite och himlens portar öppnar sig men den här innehöll vind med stormstyrka. Trotts sjöstuvning så flög det lite grejer i salongen när Bernt och jag i kalsonger rusade upp i sittbrunnen. Dick har vakten och satt och höll i sig med en begynnande fläskläpp efter att ha slagit i någonstans. Jag bak till rattarna, kopplar ur autopiloten, startar motorn och Bernt är redan beredd att reva storen. Den är helt inrullad efter 20 sekunder. Tillbaks till kurs (slör) och fin gång med bara genuan några minuter. Sedan lägger sig både regnet och vinden återgår till ca 7m/s. Lite röj i salongen av bl a paket med nudlar som sprit ut sig efter att ett skåp öppnats. Allt gick bra och vi jobbade säkert och med bra kommunikation....

07:27
Vi har åter fin segling. Efter dusten med squallet gick vi med enbart genuan någon timme. Sedan rullade vi ut storen igen och har en bra slör. En latta försvann under inrullningen. Det blir en del pyssel på Azorenadet.

16:45
Fortsatt snabb och behaglig segling. Vi har under eftermiddagen passerat 1 200 M kvar fågelvägen. Nu avlöser jag Dick för ett fyratimmarspass.

Torsdag 08:54
Nu är vi inne på tredje dygnet med i huvudsak goda vindar. Vi har snittfarter på över 7 knop på våra pass. Det är påtagligt nu att vi lämnat "tropikerna" nu har Dick en tröja på sig när han sitter ute på sina pass på natten och sovsäckarna kommer fram. Vi ligger på samma breddgrad som canarieöarna. Nu är det härligt men om några veckor och utan värmare lär vi längta lite efter värmen vi klagat på tidigare....man ska aldrig vara nöjd.....Vi räknar med att gå under 1 000 M kvar redan under dagen. 1 000 M motsvarar ungefär årsdistansen under normalt segelår när jag arbetade. Då ingick alltid en t o r segling till Stockholm.

15:07
Min vakt....halvligger i salongssoffan och läser "isprincessan". Vi har lite svajigt med vinden...möjligen ett väderomslag. Vi har gjort en fatal miss i bunkringen....kaffet är snart slut!!

20:30
Någon timme med motor när vinden dog ut men den kom tillbaks med samma riktning. Så nu seglar vi igen och kan i stort hålla upp mot målet. 993 M till Horta fågelvägen.

Fredag 00:12
Har just gått på mitt nattpass. Nu börjar det bli kyligt i sittbrunnen på nätterna. Vi har ett läckage i ett av skrovfönsterna i förpiken. Trist när vi lagt ut pengar för att få det fixat på union Island men den killen var ingen höjdare. Får se hur vi löser det på Azorerna. Klarar inte att gå mot målet (ca tio grader för lågt) men ok fart.

08:06
Bernt fick en liten regnfront inatt med vindar över 30 knop. Vi revade båda seglen till handuksstorlek och sen vare ok. Nu sol och svaga vindar. Vi kan inte hålla upp riktigt mot målet men gör skaplig fart. Skadelistan utökas tyvärr: sedan tidigare: kylskåp och värmaren....nu tillkommer läckage i babords skrovfönster och babords toalett fungerar inte...

13:14
Vi rullar på i bra fart och skaplig riktning. Olas rapport pratar om två dygn med fortsatt NW vind omkring 7 m/s. Sedan något dygn med NO med svag styrka och därefter västligt......låter riktigt bra. Vi börjar nu alla tre tycka att det bli rätt tråkigt. Inga båtar omkring oss, ingen egentlig navigering, lite dramatik i anslutning till squall med mycket regn och vind men som sagt rätt långtråkigt. Precis som förra överfarten kommer detta efter någon dryg vecka. Matfantasierna har redan börjat. Som vanligt kommer isterband med gräddstuvad potatis och röda rödbetor högt upp på listan. Goda mackor med mycket pålägg, grönsaker, köttbullar med alla tillbehör mm mm. Passerade just 900 M kvar.

Lördag 10:47
Till vår besvikelse har vinden vridit under natten och vi måste nu kryssa mot målet några dygn enligt prognosen från Ola. Enligt dom osäkra prognoserna så ska det vrida mot väst om några dagar.

Vi tror att vi tätat den ena läckaget i skrovfönstren och Babord toalett fungerar igen så hittills en bra dag och listan på åtgärder på Asorerna minskar något. Vi har sol och behaglig temperatur och humöret är gott. Förutom att kaffet redan är slut.....vilken bunkringsmiss....

15:39

Vi har nu ingen vind alls och tuggar motor mot gammsjön på 1700 varv. Vi kommer då upp i knappa 5 knop och åt rätt håll. Tror vi har diesel kvar för dryga 200 M. Börjat på bok nummer fyra...går snart under 800 M till Horta.

17:46
Är nu ensam i sittbrunnen på mitt pass. Bernt och Dick sover/vilar. Vi har ff Caribientid i båten och därför är det redan mörkt här. Att sitta nu efter 1,5 veckor på ett ensamt hav och ha ca160 landmil kvar till Horta gör att jag allt lättare hamnar i en meditativ känsla. Jag har just skrivit några mail till vänner som jag kommer att skicka när vi får WiFi igen och innehållet i dom mailen tror jag blir mer existensiellt just för att jag befinner mig i den här situationen. Det är en helt igenom positiv känsla....

21:09
Ff för motor. Bernt går på för första nattpasset. Jag har sett en dvd som jag glömt namnet på och nu ska jag sova några timmar....går på igen klockan 3 inatt. Sjön har lagt sig och man rör sig lätt i Futuran och det går bra att sova...

Söndag 03;09
Som tidigare...motorgång...1700 varv...knappt 5 knop och vågorna lägger sig successivt. 753 M kvar fågelvägen.

11:27
Vilken dag mitt ute på Atlanten. Helt lugnt hav, sol, behaglig temperatur. Vi har alla dynor från förpiken på däck för att torka. Vi har torkat allt framme i förpiken, sprejat kontakter till bogproppellern och de extra batterier som finns där. Nu står alla luckor öppna för att lufta ut. Vi har fyllt på två dunkar diesel så nu har vi en kvar som sista reserv. Sedan har vi rensat i diverse skåp med sladdar mm mm. Vi ser antydningar till lite vind från väst vilket skulle vara super om den ökar. 710 M kvar.

17:18
Yeees...vi seglar igen. Svag vind (ca 5m/s) och Futuran klarar 5 knop vilket vi är nöjda med nu. Enligt senaste rapporten ska vi få sydväst under morgondagen ca 7 m/s. 678 M kvar.

Måndag 00:32
Skit....Vi vaggar fram i knappa 2 knop och med slående segel i en lång dyning från tidigare vind någonstans i lovart. Seglen slits och det gör ont i kroppen när storseglet slår fram och tillbaka. Rullar in seglen och slår på motorn på låga 1500 varv.....suck.....

09:58
Skickat positionsrapport till bloggen och väntar på Olas väderprognos. Vi går nu i svaga vindar i häcken på kurs mot målet. Enligt gårdagens prognos ska vinden öka något under dagen.....vi får se. Vi har nu begränsat med diesel så större stiltjebälten måste vi vänta ut....

15:38
Vi har nu ställt om alla klockor, paddor och iPhone fyra timmar för att få Asorisk tid. Fått en skapligt lovande prognos för resten av veckan. Om den stämmer bör vi vara framme under lördagen....men på havet vet man aldrig...

Tisdag 02:35
Två veckor sedan vi for från st Kitts. Vi har ff 557 M kvar till Horta på Azorerna. Fortsatt dåligt med vind och farter under 4knop.

17:07
Det är verkligen upp och ner på den här etappen....nu har vi i god SV vind snittat över 6,5 knop info timmar. Vi har passerat 500 kvar och har nu 467 M till Horta. Vi har ingen uppdaterad väderprognos ännu men den gamla såg ok ut för de närmaste dagarna. Sparrissoppa förstärkt med konserverade grönsaker bjöd Bernt på idag.
Vi har behaglig gång och det går bra att sova och röra sig.....kanske Horta på lördag.....

Onsdag 03:59
Nu går det undan. Passerade just 400 M till Horta fortsatt snabb och behaglig segling rakt mot mål. Om nuvarande förutsättningar består passerar vi även 300 M idag och viss chans finns att vara framme redan på fredagkväll....

14:08
På Atlanten inget nytt....fortfarande SV....inte mer än 4 m/s.....341 M kvar. Olas prognos säger fortsatt SV?...på lördag ost. Vi räknar nu med lördag förmiddag i Horta.

19:40
Dick och jag såg en val "andas" men rätt långt bort. Sen har vi haft flera kullar delfiner runt båten. Azorerna är känt för sitt rika fiskbestånd. 11 M till vi passerar 300 M kvar....

Torsdag 03:39
Nu forsar vi fram igen mellan 6-7 knop, slör och behaglig gång. Nu är det kyligt ute på natten och för första gången på flera månader har jag skor när jag är ute i sittbrunnen. Vi har nu 260 M kvar och spurten har börjat.

Alla förstår säkert att känslan, först att se land, sedan att komma i land efter flera veckor med bara hav och himmel är omtumlande och mångfacetterad. Det kanske är just den upplevelsen som är starkast i en sån här resa. Men än är det några dygn kvar till "land".....

21:38
Vi har ff fin segling med fart mellan sex och sju knop. Vi har bara 144 M kvar och Olas prognos säger fortsatta samma vindar under fredagen. Om det stämmer kommer vi att vara framme fredagkväll eller natten mot lördag och i så fall har vi gjort Atlanten på 17 dygn och det är vi klart nöjda med. Vi har dessutom, förutom några kortare perioder, haft riktigt behaglig segling. Vi har kunnat sova betydligt bättre än när vi gick till Caribien. Det ser alltså ut som vi nu gör vår sista natt på den här etappen.

Fredag 17:31
Vinden har gott vår väg även idag ich vi kommer fram till Horta redan i kväll. Kanske t o medan det är just:)

20:21
FRAMME.....
U
Pelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar