måndag 30 januari 2012

Slutpluggat

Nu kan bordet rensas på utdrag ur lagparagrafer, plotterark, tomma kaffekoppar mm. Under lördageftermiddag genomfördes provet för fartygsbefälkursen. Nu är vi behöriga att bedriva komersiell verksamhet inom det s k D-området. Alla klarade sig och efterfesten gick inte av för hackor.
Som jag skrivit tidigare har det varit en nyttig utbildning. De praktiska övningarna med livflotteövning, eldsläckning och inte minst sjukvårdsdagarna har tillfört både kunskap och eftertanke. Vi har ju en tendens att bortse från olyckor...det händer inte oss. Teoretiskt handlar det om väldigt mycke data. En mängd paragrafer, förordningar mm. Det handlar i första hand att ha överblick av regelverk men har varit lite frustrerande att plugga.Men nu är det gjort och väldigt tjusigt diblom med fina stämplar blev det....

Idag har lite planering av den stora eskaderseglingen i Turkiet gjorts hos Thomas och Kerstin. Tio båtar och 90 personer. Häftigt...I veckan kan försäljningen av lägenheten bli klar...lite nervöst.

Bernt, Petter och jag håller på att fila på vår beställning till Anton på Navigare om vad vi vill ha för kompletteringar på Futura. Det är ju en balansgång mellan kostader och "allt vi skulle vilja ha". Det är också en balansgång mellan mycket reservdelar mm och ett trygghetsperspektiv. Vi bestämde oss för en uppgradering vid byte av storseglet till triradialskärning och stående lattor. Vi kommer att ha de gamla seglen som reserv. Det vi vet är att solceller måste till.... naturligtvis en riktig genomgång av stående rigg,.... reservfall till löpande rigg, ....vi kommer att uppgradera i stort sett alla block och ha de gamla i reserv,.... installera en manuell pump till färskvattnet om den elektriska går sönder, .....mer linor, .....installera ett bränslefilter till, rigga några sjökojer mm.

Radar skippar vi men eventuellt uppdaterar vi AIS:en till B nivån (både sändare och mottagare). Ska vi investera i en satelittelefon eller inte? Ok listan med frågeställningar är längre och vad vi vet är att som för alla andra som långseglar så kommer det att gå sönder grejer...Men det är så himla kul med planering inte minst när det nu verkligen börjar kännas nära.

1 kommentar:

  1. Fundering, skulle ni inte kunna få någon att sponsra er med en telefon t.ex. båttidning eller någon annan som ni kan lämna rapporter till.
    lillola

    SvaraRadera