torsdag 24 februari 2011

Ny transport


22/2 Joss Tisdag 15.00

Nu är vi väg från Port Napoleon i en Ocianis 43 mot splitt i Kroatien. Vädret är soligt och vi har 10m/s slör. Resan från Split gick bra .Vi flög Split_Zagreb och när vi kom dit så snöade det ymnigt.
Vi trodde inte vi skulle få se snö mer i år .Vidare till Paris och sedan snabbtråg till Marseille..Det var en trevlig upplevelse till priset av 900kr.Vi satt på övre våningen och insöp den vackra utsikten på den Franska Landsbygden till smaken av Franskt lantvin. En kull grej var att vi umgicks med tre fotbollssupportrar som höll på Manchester. Dom skulle ner till Marseille för att titta på Manchester/Marseille. Det blev mycket sång och och vi höll förstås på Manchester för dom var betydligt större än oss. Mycket trevligt. Sedan taxi till hamnen där denna båt och team 2s Ocianis 50och ägarna till den båten (en trevlig pappa och hans två söner.) Även Pelles dotters svärfar Dick mönstrade på. Jättebra för nu får man sova 6 timmar mellan skiften. Skall bli skönt. Tidsplanen är lite förskjuten pga transportlogistik..Så istället för att segla till Grekland med denna båt så åker vi till Split och det betyder att vi förmodligen innebär att vi inte kommer tillbaka tillbaka till Port Napoleon förrän 3-5 Mars och det ställer till problem för Christer Andersson som bokat biljett till den 28 Feb .Han kanske kan semestra i Nice några dagar och umgås med det vackra folket.

Pelle 16.54
Fin start.... vi gör drygt 8 knop med endast förseglet ute. Slör mellan 10-14 m/s....den större Ocianis 50 går fortare men dom håller igen lite så vi håller ihop. Underbart att vara till havs igen...nu hade vi faktiskt över 11 knop i en surf. Dick har sin första vakt och verkar trivas..:)

Pelle 20.47
Joss håller på att ta över. Vi har haft fortsatt fin segling med ljuset från Franska Rivieran på vår babordsida. Har knappt 190 M till vi når skärgården mellan Cosika och Sardinien. Denna båt saknar värmare som vi blev bortskämda med i B 45:an. Vi stöttar nu med motorn för att inte komma för långt efter storbåten. Vi åt en god middag som tillagades med mycket sjö så det gällde att hålla i sig. Nu när jag går av är vinden nere i 6 m/s. Kan bli en skumpig färd innan sjön lägger sig. Senaste vinprognosen säger att vi kommer att få svaga vindar under natten som sedan ökar igen under efternatten till ca 10 m/s och då som halvvind.....vi får väl se.

Pelle Onsdag 23/2 – 03.30
Skönt att ha fått vila hela sex timmar. Och det handlar om vila mer än sömn eftersom vinden nu lagt sig och gammsjön fortfarande ligger kvar så man åker lite hit och dit i de stora dubbelkojerna. Men vila gör också nytta. Vi har nu 152 M till skärgården norr om Sardinien börjar. Dick har just gått av sitt första ensampass i natten. Han har redan full koll på grejerna. Vi borde komma fram till fina La Magdalena tidigt på torsdagmorgon. Tyvärr får vi nog återigen mörkersegling genom skärgården.

Pelle 12.58
Vi har 87 M kvar till skärgården. Drygt 12 m/s...lite bide och vi har haft en halvtimme för att få henne någorlunda i balans. Nu tågar vi på i mellan 7 och 8 knop. Sol men skönt att sitta i lä under sprayhoden. Det är Dick och jag som jobbar ihop. Joss sover sin skönhetssömn. O 50:an har försvunnit i horisonten framför oss.

Pelle 16.19
Vinden har ökad till kulingstyrka Dick och jag får inte riktigt till det och autopiloten har svårt att klara vår Felicia. Vi har halvvind och seglar konservativt. Joss har en släng av sjösjuka. Dick och jag sitter under sprayhoden och småpokulerar....senare hittade just radiokanalen som heter Nostalgi som vi nämnde under förra resan mot sardinien....bara gamla godingar....42 M kvar.
...senare....framme vid fem på morgonen. Snabbt fixa iordning båten och sedan lite surr med den andra besättningen. Bestämde att imorgon blir en liggdag....nu till kojs.

Joss 24/2 Torsdag
Sovit på Madelena .Igår var ingen trevlig resa 1,5 dygn med höga akterliga ¨vågor och stark vind. Gick av min 09.00 vakt igår och vops blev jag sjösjuk(tack Pelle för att du inte berättade det för någon ,jag har ju min tuffa image att bevara).Låg i 10 timmar och sov blandat med offring till Posseidon. Men sjösjuka går över sen var det bara att segla vidare till Sardinien. Idag lyser solen och jag har ätit frukost i sittbrunnen. Vi skall byta olja, bunkra, slappa , ha det vilsamt för kroppen är lite slut efter strapatserna. Idag hände det som kan få folk att ryka ihop på en liten båt. Någon hade lagt tändaren till gasolspisen i diskhon och som alla vet så funkar inte tändare blöta. Så sugen på morgonkaffe fick jag knalla iväg och låna på Team 2 båten., Hm!

Pelle 17.30
Dick och Joss har fixat oljebytet på ca 10 % av tiden det tog för mig och Joss förra gången (samma plats och samma båttyp). Antingen lär vi oss eller är det bättre att jag överhuvudtaget inte är med. Nu mitt uppe i en fin eftermiddag i detta fina Magdalen med promenader, fint återseende med vår gulliga tant på fiket. Vi har beställt ner dieselgubben till klockan 10 imorgon för tankning. Sedan ut på havet igen mot Messinasundet. Ikväll ska bägge båtarnas besättningar äta gemensam middag på ett ställe Kjell och hans kompisar upptäckte förra gången...
Glömde...Dick gjorde februaris bästa lunch i båten...pojkarna Rauge kan laga mat!. Jag har klippt och rakat mig hos frisör...”kommersiell” rakningen var världspremiär för mig...en höjdare under intensivt fotbollssnack med frisören på svensk/italienska...:). Det hela började att han när jag satt mig i frisörstolen tog fram ”snaggningsapparaten” och min skräck för herrfrisörer som väcktes under modstiden på sextitalet i Ö-vik blossade ut..... Det gick bra och varför finns så många fåniga saker kvar ...fan jag ska ju vara gammal och klok....:) Tror vi har gratis WiFi här i hamnen så då blire en färsk rapport...hör av er via kommentarer...

6 kommentarer:

 1. Jaså, Joss fick mjuka sjöben. Bra att veta. Men annars verkar ni ha det bara bra, och det är ju ... bra. Efterlyser dock bilder. Knäpp gärna kort på varann, den andra besättningen och folk ni möter i hamn och lägg ut dom på bloggen. Om ni har tid och lust, förstås. Inga krav, bara förväntningar, hälsar ...

  Olle L

  SvaraRadera
 2. Hej på er. Undrar om OC43 ni seglar (24/2) heter "Alicia"?

  Mvh Per ,Mariestad

  SvaraRadera
 3. Härligt att allt är bra med Er. Hör av Er om vi skall ta med oss något - sjösjukepiller eller något gammalt lagrat i någon tunna. Åker till stockholm den 10 mars och passar på att kolla in båtmässan och eventuellt klä upp mig lite så ni inte behöver skämmas.

  Martin i kalla Umeå

  SvaraRadera
 4. Hej pappa, Joss och Dick! Vad kul det är att läsa er blogg! Jag sitter och skrattar högt här på banken när jag läser :) Ni verkar ha det tufft emellanåt men ändå helt underbart! Längtar efter dig pappa!

  Puss och kram Lisa

  SvaraRadera
 5. Broder, Inte blev du väl sjösjuk av sympati med mig som slagits ut av vinterkräksjuka? Sådant bevis på syskonkärlek behöver du inte ge!! För övrigt är golvet på plats, fick pengarna tillbaka och köpte ett annat som det tog Alan en dag att få in. Hurra. Det är kallt men bedårande ljust och vackert (jag menar utomhus, inte golvet?!). Kram från syrran & Alan

  SvaraRadera
 6. Hej Storebrosan
  Jag hör ju genom bokstäverna att du trivs som fisken och det är du värd. När du kommer hem i sommar så är familjen Hansson utbjuden av familjen Hansson (igen) på veteranbåtsresa med ny veteranbåt (ligger i Stockholm). 14 m träbåt med dubbla kabiner. Nu kan ni åka med era plastbaljer var ni vill i världen, jag är inte ett dugg avundsjuk. Vi hörs.

  SvaraRadera