tisdag 15 februari 2011

Kvarstad i Koper

Pelle söndag 22.30
Resan från Lavrion till Koper innehöll bl a lyxen av fritt glas vin på flyget med Alitalia, en vild prutning av taxikostnaden från Trieste till Koper (från 140 euro till 70...). Framme vid båtarna 21.30. Snabb inpackning av ryggsäckarna mm och påslagning av VÄRMARNA. Raskt iväg till en restaurang alldeles invid marinan. Sedan en fin kväll med bägge besättningarna i den ena båten. Och jag konstatera bara att fem gubbar med åtminstone en skilsmässa var kan prata känslor.
Mondagen inleddes med promenad i denna fina gamla stad och Joss och jag hamnade på en liten taverna där vi drack kaffe och såg Anjas störtlopp med ett antal slovenska gubbar i vår ålder. Handling för nästa etapp, montering av vissa grejer, kontroll av riggen mm. Surr med andra besättningen vilket bl a resulterade i att nu har dom etablerat en egen blogg. Nu sitter Joss och jag och njuter och surfar rund med varsin dator.

Joss 14/2 Måndag
Efter trevlig afton med umgänge med team 2 så sov vi de oskyldigas sömn i varm och skön dvala utan långkalsonger. Hurtigt var vi uppe i ottan vid 8 a tiden och planeringen var att frukostera, clarera ut båtarna, tanka båtarna och vara på väg vid pass 11.00 senast 12.De första planerna funkade bra men när kontakterna med myndigheterna skulle tas (hamnpolis,polis,tull) då började det sedvanliga krånglet i dom här trakterna.
Nu är kl 16.00 och vi har just fått besked att vi blir kvar här 2-3 dagar pga att något originaldokument saknas gällande båtarna. Vi ställer in oss på lite tidig semester och att utforska Koper i lugn och ro. Varit och inköpt varsin mugg .Pelle valde gul och jag fick hålla tillgoda med den röda som blev kvar fast jag egentligen ville ha den gula (kaptenstyrrani).Dessa muggar kommer att troget att följa oss på våra irrfärder i medelhavet.

Joss 15/2 Tisdag Vaknar 8.30 till ett gråmulet Koper. 9 grader varmt med lite fukt i luften.
Pelle drog iväg tidigt för att ta en buss någonstans. Vet ej var. Kjell, Odd och Bertil och jag tog en långpromenad runt hela Koper .tog ett par timmar. Inte så mycket att se förutom den gamla stadskärnan från 1300 talet. Hittade en liten pub med lokala gubbar där vi tog oss en slovensk bira..Dit skall vi gå för att titta på Zlatan på Tv senare i kväll..Vi såg på spåret på laptoppen och vår båt förlorade .Förvånansvärt vad 08-orna var allmännbildade. Det hade man ju inte trott med tanke på härkomst. Men å andra sidan finns det ju dom som kan almanackan utantill. Vi väntar fortfarande på de dokument som gör att vi kan segla söderut men det kan ta en eller två dagar till. 
Pelle
En dag ensam med lokalbuss mellan olika städer efter den Slovnenska kusten. För förtio år sedan va jag och mina Toliisvänner här i min farfars Adam Opel....mycket positiv nostalgi..tror jag sett samma badplattform där Stig satt och frös i värmen....du har alltid varit för mager Stig...Nu iväg på och äta och sedan fotboll.
En lite fånig kommentar men vi blir barnslit glada om ni ger en kommentar....:)

8 kommentarer:

 1. "Kvarstad i Koper", det låter som en kriminalroman. Hoppas mysteriet med saknade dokument löser sig snart så att ni kommer iväg nån gång. Vi här hemma tycker nog det är lugnare att ha er ute till havs än på landbacken. Där finns det så mycket att snubbla på, hälsar ...
  Olle L

  SvaraRadera
 2. FÖR BÖVELEN ! Vet inte ni erfarna Medelhavsseglare att ni måste MUTA er fram i desssa länder. En bunt eurosedlar bland skeppspapperna skulle gjort susen.
  (I värsta fall har ni fått skaka galler eller "båtarrest")
  Dessa oavlönade statstjänstemän ser er som representanter för välbärgade redare.
  Ni får trösta er med att ni slapp segla i regnet som varit efter kusten i veckan.
  Här i Umeå har vi nu -20, igår (Ti) var det -25.
  Lycka till
  Per (d.y.)

  SvaraRadera
 3. Följer med stort intresse era seglatser i medelhavet.

  Hälsningar Ulf Forslund
  Bavariakollega från Nordmaling

  SvaraRadera
 4. Hej Brorsan
  Det låter fantastiskt roligt och nog fan är det bättre än att sitta på kontor. Följ länken nedan så ser du mitt senaste förvärv, men sitt ner så du inte trillar i sjön. Hon är underbar.........
  Ha de
  Lillebrorsan
  https://picasaweb.google.com/ola.hanssonapergas.se/20110112InkaFranAndersBathus#

  SvaraRadera
 5. Hej Pelle, har läst hela bloggen om er bekymmersfria ungkarlstillvaro på havet. MAn blir inte lite avundsjuk, bl.a. för modet att bryta alla vanor och ge sej av från det hemmavanda, familj och vänner mm.
  Ser fram emot att få läsa om edra vidare öden och äventyr.
  Anders W Skipper Amore Tera under första Thomas Karlsson-veckan t.o.r. Lavrion.

  SvaraRadera
 6. Hallå, var är ni? Finkade i Koper? Eller seglar ni söderut i solsken men internetskugga?
  / Olle L

  SvaraRadera
 7. För ni som liksom jag undrar hur det går för våra hjältar ...

  Pratade med Joss på mobilen för en stund sedan (lör kl 13). Dom närmar sig Split som är slutdestination för den här seglingen. Efter 4 dygn i Koper släpptes dom iväg av myndigheterna och möttes av 22 m/s motvind. Tufft, alltså. Om det var därför dom gick in till en kroatisk hamn, det vet jag inte. Men där blev dom i varje fall också kvarhållna av diverse byråkrater. Men nu närmar dom sig alltså Split, det blåser runt 10 m/s från sidan eller vad det heter på seglarspråk. Om det går som tänkt landar dom i Split framåt midnatt (alltså natten mellan lördag och söndag). Dom vill i hamn så snabbt som möjligt för nytt skitväder har aviserats.

  Och Anders mår bra. Havsluften har kurerat lunginflammationen, hälsade densamme.

  / Olle L

  SvaraRadera
 8. Tack Olle
  Bra att du håller oss informerade.
  Det lär bli lite förskjutningar i schemat framöver.
  /Per

  SvaraRadera