torsdag 22 november 2012

Uppdatering

Onsdag den 21/11 23:20. Pelle
Har lite struligt med vår "datorinfrastruktur". Min laptop som jag tidigare använt för att lite mer ongoing skriva loggboksanteckningar fungerar inte att skicka mail från längre. Så ett antal sidor med löpande anteckningar från den senaste tiden finns från både Bernt och mig i en fil som vi inte kan få ut till bloggen.

Nåväl i korthet så har vi haft en fin resa men också lite dramatik. Vi befinner oss nu ca 100 NM från Gibraltar och dunkar motor i lätta vindar. Pelle L flög hem igår ifrån Torriviella efter sina tre veckor med start från Lavrion. Har fungerat utmärkt med oss tre under hela resan. Tre är en optimal besättning både socialt, vad avser sovmöjligheter och att alla har en egen hytt. Tack Pelle för allt! Du kommer att segla mer med oss på framtida transporter mm.

Vi hade en besvärlig segling mellan Sardinien och Menorka. Vi visste att det skulle blåsa kulingvindar men från rätt håll och vi ville testa hur Futuran (och oss gammgubbar) skulle "bete" sig. Det blev full kuling och med stormstyrka i byarna. Allt fungerade bra förutom min mardröm......problem med rodret....ska inte ge mig in på några tekniska förklaringar av vårt problem men det gick bra och nu har vi en lagad upphägning av rodret som är bättre än när det var nytt. Vi fick också fixat ett lägage av ett skrovfönster i förpiken. Superjobb av ett företag som heter Pedros marin på Menorka.

Överhuvudtaget så var Menorka en positiv upplevelse. Detsamma gäller södra Sardinien där vi hade det fint. Har ju tidigare positiva erfarenheter från norra Sardinien (la Madelena) under mina transportseglingar 2011 så Sardinien står på pluss. Secilien inte lika kul utifrån de två hamnar vi besökte. Inte heller Ibitza var någon höjdare med bl à en dygnsavgiften i hamnen nu i slutet på november på nästan 900kr...naturligtvis ingick inte vatten och el i det priset.

Från Ibiza gick vi ett knappt dygn till Torriviella där Pelle kunde ta direktflyg till Stockholm. Det var kul att träffa folk i hamnen som jag lärde känna när jag var där i aprill.

Torsdag 05:06 Pelle
Vi dunkar på för motor i inga eller lätta vindar. Det är trist med så mycket motorgång men det är i och för sig bekvämt med bara små rullningar i båten och vi sover bra på friskiften. Vi har tyvärr lite tidspress (att man aldrig lär sig). Tjejerna kommer ner till LAS Palmas i mitten på nästa vecka för att vara med några veckor. Vi har dryga 700 NM kvar dit från Gibraltar så dom får ta nog ta några dygn på ett hotell. Dessutom ser väderprognoserna inte så bra ut med fortsatt lätta vindar ute på Atlanten. Vi har i o för sig diesel för ca 400 NM men vi måste segla och behöver goda vindar.

Just nu 63 NM kvar till "Klippan" där vi kommer att bunkra för atlantseglingen ner till canarieöarna:) På bifogad bild ser ni hur det ser ut med ett gytter av fartyg på väg ut och in till Medelhavet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar